Завръщане към традиционните мартеници

Каква е модата през тази пролет

kikabelata

Закичването с мартеница е една от най-старите български традиции, запазена от векове. Съвсем нормално, през годините са настъпили някои промени в това как изглеждат и как се носят мартениците. Според някои историци и изследователи на българския фолклор, в началото мартеницата е била само от сурова червена вълна, а белите конци са се появили по-късно.  Според други, има сведения за пролетни празненства при древните траки и гърци и римляни, в които се използват клонки, окичени с червени и бели вълнени конци. Какъвто и да е първоизточникът на мартениците, основното се е запазило и до днес – те се изработват от бяла и червена вълна. Традицията е характерна и за други балкански страни като Румъния, Молдова, северна Гърция, Македония и др.

С времето са се включили и други материи – памучни или копринени конци. Също така, в различните части на страната ни се използват и други цветове. В западна България често се вплита син конец против уроки, а в Родопите се използват и други цветове освен червения и белия – зелен, оранжев, син, пембен – всеки със свое значение. За най-стара традиция се счита, че е връзването на прост пресукан конец на ръцете. По-нататък са се появили образите на Пижо и Пенда, произлезли от Софийско, пискюлите, помпоните , вплитането на сини мъниста и конци, скилидки чесън, парички, мъниста и др. Мартениците може да се носят като гривни, гердани или да се закичват като брошки, а понякога са истински бижута. В някои части на страната е прието и да се вплитат в женските коси или да се връзват на кръста на мъжете.

По време на социализма у нас мартениците често представляваха пластмасова брошка с малки копринени пискюли, после започнаха да се предлагат много ръчно произведени мартенички, които върнаха традиционния им вид. Последва бумът на евтините китайски мартеници, а през последните няколко години хората отново се обръщат към родната ръчна изработка, която е важна част от традицията. Счита се, че докато плетат мартениците, жените им придават магическа сила.