Още нещо за домашните сапуни

Козметика или произведение на изкуството?

kikabelata

Модата на всякакви ръчно изработени изделия, която масово се вихри от няколко години, не подмина и козметиката, включително сапуните. Все повече хора се занимават с правене на домашен сапун с преобладаващи естествени съставки и почти никаква химия. Но асоциациите с със сиво-кафявия вонлив калъп на баба, който изпира петната и прави дупки на дрехите и кожата, са неуместни. Днешните домашни сапуни често са полезни и приятни за кожата, освен това ухаят и изглеждат прекрасно.

Рецептата, по която се правят сапуните днес, не се е променила от края на 18-ти век. Тогава е открит химическия процес, при който при взаимодействие на сода каустик с мазнина, се получава сапун. Съставката, която не търпи заместване е именно содата каустик, която е доста агресивен химикал, с който трябва много да се внимава. Мазнината може да бъде с растителен или животински произход и именно оттам идва огромното разнообразие от сапуни днес. Твърди се, че най-добрите сапуни стават със зехтин, палмово или какаово масло. Като добавка, която придава приятен аромат се слагат различни етерични масла в малки количества.  Така може да получите сапун, който да мирише на лавандула, лимон, ванилия, кокос и др.

За да не е просто средство за миене, а да има и козметичен ефект, в домашния сапун може да се добавят цветове от лайка, невен, лавандула, естествени ексфолианти от маково семе, парченца сюнгер, освен това за антисептичен ефект – мед, за успокояване на кожата – алое вера и какви ли не още билки и треви. За още по-шикозен вид на сапуна може да се използват безвредни оцветители, най-добре естествени. С какао или кафе ще получите кафяв цвят, с куркума жълт, с червено цвекло – оранжев. Накрая, за финален щрих, сапунът може да се сипе в красиви калъпи. След като се втвърди му трябва около месец да узрее, намалявайки рН-то си, така че да не дразни кожата. Накрая получавате безвреден, дори полезен за кожата сапун, който освен всичко, е и чудесен подарък за близките ви.