Обувките на пролет/лято 2017

Какво ще носим този сезон?

kikabelata

Фантастичните тенденции в облеклото, които ще ни разведряват тази пролет, заслужават подобаващо фантастични обувки. Те са не по-малко провокативни, интересни, красиви, ретро или футуристични. Ето някои акценти от това, което ни предложиха водещите модни дизайнери на подиумите в Париж, Милано, Ню Йорк и Лондон.

Няколко са основните течения и те са силно контрастни – много сандали с платформи, с тънки и високи токчета, тънки каишки и връзки на глезена, носени с… чорапи.

Истински ренесанс преживяват платформите. Високите дебели подметки, независимо равни или с ток, които доминираха през 70-те и след това отново през 90-те години, са отново тук. Равни, с извивка или с отделен ток, те са с различна височина, а понякога дори имат цветна украса на „стената“ на платформата. С платформи са и сандалите, и затворените обувки.

Класическите тънки токчета също правят своето голямо завръщане. Независимо дали са 3-5 см (Kitten) или над 5, често дори над 8 см високи (Stiletto), те са сложени на заострени елегантни обувки или сандали с тънки каишки, сякаш завърнали се от 80-те години.

Като някакъв хибрид между тях се появяват и силно удебелените и заоблени токове, които също носят ретро полъх. Разбира се, има и заигравка с шантави форми на токовете като спирали, платноходки, 3D лого и др.
Брандирането на обувките е широко застъпено, както и при дрехите. Освен това - лъскави дизайни или просто акценти блещукат накъдето и да погледнете. Волани, къдрички, бродерия и дантела, понякога изрязана в самата обувка, властват сред предложенията на дизайнерите. Широко се срещат отворените пети и пръсти, както и връзките и каишките, които обрамчват глезените, понякога чак до прасеца.

Да не забравим чорапите. Плътни, цветни, с апликации, воланчета и пайети, с дължина до прасеца или повече - не забравяйте да ги обуете преди да скочите в сандалите. След като толкова години беше табу да се показват от сандали, обувки, боти и ботуши, сега всички те се носят с пъстри чорапи, които се виждат. В някои случаи може да носите и тънък, но цветен чорапогащник, с фигурки или без.

Меки платнени ботуши, които се обуват като чорап – това също ще присъства тази година. Те са като някакво ексцентрично дете на забранената любов между чорап и ботуш. И ако това не ви е достатъчно странно, нека включим и високите до средата на бедрото чизми. Кожени, латексови или от спандекс, те се явяват съвсем непривично за лятото, но пък са доста секси. И за да приключим с ботушеното отклонение, ще добавим, че за пролетно-летния сезон е доста актуално да носите кожени ботуши или боти, в краен случай затворени обувки, в топли ярки тонове. Явяват се и с дизайн на змийска кожа.

През този сезон, когато температурите са умерени и високи, особено внимание се отделя на дишането на краката. За целта обувките и ботушите често са снабдени с множество дупки или мрежи. Дори и „грозните обувки“, защото странно, но да, Крокс-овете и производните им още са на мода. Те пристигат с нов блясък, богато украсени с камъни и цвят, все така удобни.

И докато сме на темата за удобни обувки, няма как да не споменем възхода на джапанките и чехлите. Те се завръщат след триумфа си през 90-те, за да владеят улиците отново. С плоска подметка и флорални мотиви, перли, пух и какви ли не украси върху лентата през крака или с ориенталски привкус с лента между пръстите на краката и висока танк подметка, понякога дори се изживяват като сандали. Близкоизточен дъх пък усещаме при мароканските чехли с тънка плоска подметка и силно заострени върхове, които позволяват да сте хем елегантни, хем обути удобно.