Най-великите филми за мода

4+ заглавия от световната сцена

kikabelata

Световете на модата и киното вървят ръка за ръка още от дните на първите филми, като всеки от тях оказва влияние и служи за вдъхновение на другия. От костюмите и декорите, пресъздаващи отделните епохи и филмови характери, до бляскавите тоалети за червените килими – връзката между двете индустрии е неразривна. Ето и един кратък списък с някои от най-емблематичните филми и откровени биографии, чийто сюжет се върти около модната индустрия.

Дяволът носи Прада (The Devil Wears Prada)

Няма как да не започнем с този! Това е първият филм, който надниква отблизо зад кулисите на модните списания. Забележителната Мерил Стрийп се справя блестящо с ролята на главен редактор на модно списание – образ, вдъхновен от реалната редакторка на американския Vogue Ана Уинтър, а Ан Хатауей е нейната сладка, но амбициозна асистентка. Донякъде подобен на този е и филмът „Тайните на Беки Б.“ (Confessions of a Shopaholic). В него млада жена (Айла Фишър), мечтае да работи в модно списание, но е пристрастена към пазаруването и редовните посещения на модните бутици на Ню Йорк я вкарват в дългове. Тя започва работа като финансов съветник в списание, пишейки съвети как другите хора да управляват личните си финанси, докато самата тя едва се справя с това. Свежа комедия с моден привкус.

Модна къща "Версаче" (House of Versace)

Биографична драма, която акцентира върху сестрата на Джани Версаче – Донатела, на отношенията между двамата и на живота и след убийството на брат и. Поради близостта им приживе, на нея и е много трудно да преодолее смъртта му, от което страда и целият семеен бизнес. В края на краищата, с подкрепата на най-близките си хора, тя успява да преодолее скръбта и свързаната с нея употреба на наркотици, и дасен върне модната марка отново по подиумите. Други подобни биографии са двата филма за Ив Сен Лоран – „Yves Saint Laurent“ и „Saint Laurent“.

Коко преди Шанел (Coco Before Chanel)

Още един биографичен филм за емблематично име в модата. Той проследява живота на младата Коко Шанел още от ранните и години в сиропиталището, в което израства, през връзките и с Етиен Балсан и приятеля му Артър „Бой“ Кейпел, благодарение на които достига до първите си модни успехи. Противоречива и дръзка личност, която с упорство и талант успява да пробие в света на големите. Тук ще споменем и по-ранния филм от 1981 г. със същия сюжет – „Chanel Solitaire“.

Прет-а-порте (Prêt-à-Porter)

Накрая набързо ще споменем и няколко заглавия, в които модния свят се представя от гледната точка на тези, които са неговото лице – манекенките. „Прет-а-порте“ събира цяла звездна плеяда - Рупърт Еверет, Марчело Мастрояни, София Лорен, Ким Бейсингър, Джулия Робъртс, Форест Уитакър и др. Те разкриват задкулисния свят на модните подиуми и развенчават много от бляскавите митове. Същото прави и лентата „Unzipped“, която е документален филм с участието на куп супермодели, които бяха на върха на своята кареиера през 90-те години – Синди Крауфорд, Наоми Кемпбъл, Линда Еванджелиста и Кейт Мос. И накрая „Джия“ – биографичен филм за първия супермодел с изключително трагична съдба, в главната роля – Анджелина Джоли.