Модни през 2019-та с Жив корал

Доминиращият цвят на годината – Living coral

kikabelata

Преди месец експертите от Института по цветове Pantone за пореден път казаха тежката си дума – цветът на новата година ще е Living coral (Жив корал), с кодово название 16-1546. Той е очарователна смесица от прасковено оранжево и коралово розово, който има в себе си и златист подтон. Именно на него се дължат жизненият блясък и нежното очарование на този цвят. Очаква се той да се среща навсякъде – по модните подиуми, в грима и прическите, в интериорния и графичен дизайн и дори в хранителната индустрия – независимо дали като преобладаващ нюанс или само като ярък акцент.

Жив корал е топъл, земен цвят, който носи уют и успокоява трескавия ум. В забързаните дни, натоварени с непрекъснати промени, вече огромно място заемат цифровите технологии и студените виртуални социални медии. Те ни изолират все повече от реалния свят и ни се иска да избягаме от тях, а този тон се явява като сигурно убежище, в което да намерим подслон. Това е съблазнителна краска, едновременно плътна и ефирна. Ярките и живи оттенъци хипнотизират окото и ума, карайки ни да мечтаем за екзотични морета с цветни риби и корали, розови фламинги и драматични островни изгреви и залези, а топлият оттенък ни приветства и предоставя оптимизъм, връзка и интимност, напомняйки за място, което да наречем дом. Или с една дума – Жив корал ни обещава един цветен Рай.

За сезон Лято/Есен 2019 от Pantone са подготвили и цветна палитра с още 11 цвята, редом до Жив корал. Това са:

Фиеста (Fiesta) – оранжево-червено, изпълнено със страст, вълнение и енергия.

Шутовско червено (Jester Red) – тъмно червено, което добавя дълбочина и наситеност, съчетава елегантния и градския живот.

Куркума (Turmeric) – ободряващо оранжево, което добавя щипка пикантност в палитрата.

Розов паун (Pink Peacock) – театрално розово, което е истински празник за очите.

Пиперено стъбло (Pepper Stem) – още една пикантна добавка от жълто-зелено, което ни кара да желаем щедростта и здравето, които ни дава природата.

Златна трепетлика (Aspen Gold) – озарявайки деня, това ярко жълто стимулира радостта и доброто настроение.

Синьото на принцесата (Princess Blue) – величествено царствено синьо, което направо блести.

Тофи (Toffee) – това кафяво напомня възхитително неустоим вкусен карамел, изострящ апетита.

Мангово мохито (Mango Mojito) – златисто жълтото подхранва жаждата ни за приятни удобства.

Терариумен мъх (Terrarium Moss) – тъмно зелено, което навява мисли за процъфтяваща зеленина и природна красота.

Сладък люляк (Sweet Lilac) – скъпо розово, в което се влива лилаво, лесно, нежно и тихо очарова.