Костюмът на Дядо Коледа

Една неочаквано заплетена история

kikabelata

Отдавна вече свикнахме със „западняшкия“ вид на Дядо Коледа, заменил много бързо социалистическия Дядо Мраз – късо червено палтенце, поръбено с бяла кожа, червен панталон, затъкнат в черни ботуши, допълнени от аксесоарите – широк черен колан с голяма катарама и червена шапка с бял помпон. Всъщност разликата не е чак толкова голяма, Дядо Мраз също е издържан в червено, чак до ботушите, но палтото му е дълго и украсено с везба, а коремът често липсва. В някои други европейски страни образът прилича повече на светеца Николай, откъдето идва и галеното име Клаус – той носи дълга бяла роба, червено наметало и митра на главата, а в ръката държи жезъл. Излиза, че Дядо Мраз прилича доста повече на този вариант. Свети Николай, или както холандците го наричат Синтерклаас, имал за помощник Черен Петър, който впоследствие се трансформира в познатите ни елфи. Яздел е и кон, заменен от елени.

Широко разпространен мит е, че модерният вид на добрия старец е зает от реклама на Кока-Кола от 30-те години на миналия век. Всъщност, авторът на добре познатия ни образ е Томас Наст, който е бил илюстратор в списанието Harper's Weekly. Той рисува митичния персонаж поне 40 години преди да излезе емблематичната реклама на безалкохолната напитка. При това през годините е създал различни варианти не само на дрехите, а и на ръста на добрия старец – в първите версии той е малко човече, което спокойно може да се пъха в комините на къщите. Интересното е, че в някои от по-ранните му рисунки костюмът на Дядо Коледа е зелен, а не червен. Именно рекламният образ по-късно затвърдява червеното като запазен цвят за дрехите на светеца.

В още по-ранни години цветни пощенски картички показват добрия светец, който раздава играчки на децата, облечен в неизменното поръбено с кожа дълго палто, но в различни цветове – най-често зелено, но по времето на Викторианска Англия се появяват и варианти с лилаво, различни нюанси на синьото (в светло синьо понякога е и руският старец), или просто кафяво. Често тези дрехи са гарнирани със златни бродерии – напомня ли ви отново за облеклото на Дядо Мраз?

За добро или лошо, в наши дни костюмът на Дядо Коледа е почти еднакъв навсякъде. Дребни вариации има в цвета на ръкавиците, дължината на ботушите или дължината на шапката, но цялостният вид се запазва все така весело червен, с бели пухкави кожи, напомнящи сняг и сливащи се с гъстата брада и буйните вежди.