Кои са модерните храни на 2017-та?

Новите трендове в храненето

kikabelata

Признаваме го или не, и храненето следва своята мода. Човек непрекъснато се опитва да подобри начина си на живот, което неминуемо включва и това какво, кога и как яде. Преживяхме бума на киноата, лимеца, пиенето на зеле и прочее, време е да видим какво ще подобрява съня, храносмилането и настроението ни  през тази година.

Противовъзпалителни храни – тази тенденция се запазва от миналата година и дори се забелязва известно засилване. Куркумата е новият Пенкилер и рецепти с нея дебнат отвсякъде. Възползвайте се!

Диетата Low-FODMAP бързо набира скорост и става все по-разпространена. Тя проповядва избягването на храните, които не се абсорбират добре от тънките черва и причиняват стомашни проблеми.

Храна за сън – все по-модерни стават рецепти и съвети, които да ви помогнат да спите по-добре. Чашата топло мляко с мед вече не е единственото.

Забравете за био и органик! Новото черно са биодинамичните храни. Земеделските практики направиха завой и сега семената се сеят и плодовете им се берат съобразно слънчевите, лунните и планетарните цикли.

Диетата 80/20 се прочу, след като много звезди се подложиха на нея. Тя спокойно може да се нарече „баланс“, понеже се състои в това 80% от чинията ви да е пълна със здравословна питателна храна, но се позволяват и 20% по-малко полезни храни.

Истински бум преживява консумирането на конопено масло или иначе казано – олио от медицинска марихуана. Особено популярно е то сред холистиците, които успокояват с него стомашните си проблеми, повишената тревожност, болка и др.

Спирулината продължава да е на гребена на вълната от суперхрани, плътно следвана от конопените и граховите протеини.

Яжте бомби от мазнини с малко захар за десетрт! Според кетогеничната диета, мазнините заместват глюкозата като основен източник на енергия за организма.

Пиенето на оцет се завърна, след толкова години! Разбира се, сега не става дума да надигнете шишето от шкафа, а за напитки с приемливи аромати като краставично-джинджифилов, хибискус, чили с аншоа и др. Стиснете нос и отпийте, полезно е!