Какво не знаете за дамските чорапи?

Няколко интересни факта, свързани с чорапите

kikabelata

Някои са секси, други просто топлят добре, има къси и дълги, тънки и дебели, чорапи, чорапогащници, чорапи с жартиери, клинове, гети… Днес са известни много разновидности на тези „дрехи за крака“. А знаете ли откъде са произлезли?

Първите сведения за плетени нещо-като-чорапи идват от древния Египет, благодарение на чифт червени такива, намерени в гробница. През историята тук и там се появяват някакви чорапи, свързани най-вече с това къде и колко е било развито плетенето. Но техният бум идва през Средновековието в следствие на… военни действия. Когато швейцарските войници в края на 15-ти век побеждават бургундския херцог, те закърпили положението със скъсаните си в битката униформи, като си омотали парчета плат от палатки и знамена. Вдъхновени от тях, швейцарците и немците започнали да произвеждат тесни клинове, които добиват голяма популярност сред мъжете в Европа през 16-ти и 17-ти век.

През 1560 г. кралица Елизабет І получава като подарък първия чифт копринени чорапи, произведен от преподобния Уилям Лий, създал първата станова машина за плетене. Тя изплита плоски парчета, които се съшиват, за да се получат чорапи. В края на 17-ти век тези машини са били забранени за износ от Англия и всеки хванат е глобяван с колосалната за времето сума от 40 паунда, а машините се конфискували. Въпреки това, някои успявали да ги изнесат контрабандно.

До към средата на 20-ти век чорапите се плетели от вълна, памук, а в началото на 20-ти век - предимно от коприна. Революция настава след като от Дю Пон (DuPont) измислят найлона през 1938 г. По време на Втората световна война много жени рисуват по краката си шевове, за да изглежда, че носят чорапи, които са били дефицитни тогава. Когато след края на войната в Ню Йорк пускат в продажба найлонови чорапи, само за ден са изкупени над 780 000 чифта. Заедно с това започват да се произвеждат и безшевни чорапи, които стават хит и бързо заменят чорапите с ръб отзад. А днес дори не се замисляме, когато скъсаме поредния чифт и просто посягаме за нов.