Как да изперем белите маратонки или кецове до снежно бяло

Различни процедури за различни видове замърсяване

Fave

Белият цвят никога не излиза от мода и производителите на обувки го използват във всеки един сезон.

Хубаво е, в гардероба да имате поне един чифт бели маратонки или кецове, но те винаги трябва да бъдат, като в първоначалния си вид, когато сте ги купили.

Не бързайте да ги носите на химическо чистене или да ги изхвърляте, защото има начин те отново да бъдат снежно бели.

Първо трябва да оцените качеството на материята, а после да изберете оптималния вариант да върнете първоначалния им вид.

Моделите, изработени от естествена и изкуствена кожа, както и текстил се обработват със суха, а след това с мокра гъба.

След това обувките се оставят за около 15 минути, за да може влагата да се изпари и едва тогава може да се пристъпи към основната процедура.

По обувките може да има различни видове замърсявания - трева, боя, прах или кал, като често тези петна остават впити вътре в тъканта.

Често мръсната вода от локви или кал може да излезе от повърхността на текстила, но накрая винаги остават жълти петна.

Предимно обувки от плат се перат по-лесно, отколкото моделите, изработени от други материи, като ръчното им изпиране става бързо и има отличен резултат с едно единствено условие - правилно подбран прах или сапун.

Обувките се накисват в сапунена вода за около 30-40 минути, като най-вече се обръща внимание на зоните с петна и ако е необходимо се използва четка за тяхното отстраняване.

Маратонките или кецовете може също да изперете и в автоматична пералня, но ще трябва да ги пуснете на специален режим за обувки или деликатен без центрофуга.

Преди процедурата поставете любимите си маратонки в специална мрежа за пране или в обикновена бяла калъфка, като температурата на водата не трябва да надвишава 40 градуса.

Машинното пране не е подходящо за модели с крехки декоративни елементи или вградена светлина.