Фантастичните пиняти на Роберто Бенавидез

Бонбонените скулптури, вдъхновени от изкуството

kikabelata

Роберто Бенавидез е скулптор, живеещ в Лос Анджелис, но израснал в южен Тексас, който стана известен с творбите си, вдъхновени от мексиканската пинята (piñata). Те представляват фигури, изработени от папие маше и пълни с лакомства и играчки за децата, които трябва да се разбият с пръчка от някой с вързани очи. Артистът обаче черпи вдъхновение от световноизвестни творби на художници от Средновековието и Ренесанса и вече има 2 тематични серии по тях. Първата включва цветни скулптури на сюрреалистични зверове, взети от картините на холандския художник Йеронимус Бош от 15-16 век, най-вече от най-известния му триптих „Градината на земните удоволствия“. Втората серия е със скулптори по рисунките на живелия през 14-ти век Лутрел Псалтер, илюстрирал полетата на средновековните ръкописи. Той рисува митични и фантастични хибридни същества, носещи дълбока символика.

Творецът е израснал в провинциалната част на южен Тексас, където празненствата с пинята са нещо обичайно. Очевидно този период силно е повлиял върху творбите му. Той използва креп хартия, за да създава своите произведения, напомнящи като стил мексиканските пиняти. Самият Бенавидез казва, че предпочита да работи с хартия, защото тя е достъпна и освен нея, не се нуждае от други специални материали или оборудване. Въображението му се вдъхновява от първо от Йеронимус Бош, а наскоро той се е обърнал и към средновековните ръкописи и по-специално този на известния Лутрел Псалтер.

В един от най-известните стари ръкописи редом с текста, в полето има изрисувани пищни украси, светци и различни библейски сцени. Едновременно с това те отразяват и някои съвременни за 14-ти век истории, скрити зад символизма на измислени хибридни същества. Именно това е решил да подчертае Роберто Бенавидез. Той нарича серията си „Илюстрована пинята“ и пресъздава триизмерно нарисуваните в ръкописа зверове.

От картината на Бош „Градината на земните удоволствия“ Бенавидез е пресъздал най-вече птици, но и други странни същества. Те са толкова фантастични, че с лекота разпалват въображението на твореца и той ги превръща в триизмерни скулптори. Тук откриваме много птици, но и синя жаба без предни крака, черно-бял жираф, странно двукрако същество с клепнали уши и момче с крила.

Бенавидез споделя, че винаги се е възхищавал на старите техники за рисуване и е бил привлечен от тях. „Странните същества и хора, перспективата на странностите – те са пленителни“, казва още той. „Като скулптор, за мен това да пресъздам тези странни двуизмерни форми в триизмерни е най-интересният начин да изпълня това предизвикателство.“