Чисхаан и Ехе Дил – кой е Дядо Коледа от Якутия?

Митичните зимни герои на Далечния Североизток

kikabelata

В необятната руска страна живеят много народи, кой от кой с по-интересни митове и вярвания. В далечния Сибир, там, където са едни от най-ниските температури, измерени на Земята и със сигурност най-ниските, при които постоянно живеят хора, се намират земите на Якутия. Местният народ сахалар изповядва православната вяра, но паралелно с нея е разпространен и шаманизмът.

Чисхаан и Ехе Дил – кой е Дядо Коледа от Якутия?

Именно плод на тази религиозна симбиоза е якутският Дядо Коледа – Царят на зимата Чисхаан, чието име означава „проникващ студ“, наричан още Човекът-бик, Бикът на мраза, който смразява всичко наоколо с ледения си дъх, Пазителят на студа или Волът на зимата. Той е облечен в дълго, синьо, богато бродирано палто, а на главата има огромни извити рога – единия от бик, а другият от бивни на мамут. Според якутските легенди, Чисхаан олицетворява природните сили – мраз, студ и зима. Всяка есен Бикът на зимата идва от Арктическия океан и разпространява студа. През март, с настъпването на пролетта, последователно падат първо единият му рог, после другият и накрая цялата глава, а когато ледовете започнат да се топят, тялото му се понася по река Лена обратно в океана.

Също родом от Якутия е и Ехе Дил, чийто образ се доближава повече до познатия ни Дядо Коледа. Той е добър и носи на децата подаръци и шейни. За разлика от другите подобни му персонажи, той се появява през цялата година и другите му имена са Дядо на годината и Властелин на времето. Той има голямо семейство – жена му е Зима, трите дъщери са останалите сезони, а внуците – Снежанка и Вятърко.

Всяка година Дядо Мраз на всички руснаци тръгва от Велики Устюг, където е неговият дом, и отива на гости в пещерата на Чисхаан, където участва в ритуала по символичното предаване на кристала на студа и така той може да настъпи навсякъде в страната. Макар че зимата в Якутия е около 9 месеца, тази знаменита среща се прави на фестивала на Студа чак в началото на декември, когато нормалната температура навън вече е достигнала -30 градуса. Освен Дядо Мраз, в резиденцията на Чисхаан в полюса на студа Оймякон гостуват и други приказни зимни персонажи, които символично вземат студа от ръцете на Пазителя му. Такива са Ямал Ири – „Белият старец“ от полуостров Ямал, който бие магическа тамбура и прогонва злите сили; Тугени Енекен – „Майка Зима“ на тундровите номади, Пакайне от Карелия – най-младият и все още голобрад, както и самият Санта Клаус от Финландия.